EN SIK KARŞILAŞTIĞIMIZ ŞİKAYET FİBROMİYALJİ
BAŞKAN ÖZDOĞAN: “HALİT ÖZKAYA KÜTÜPHANESİYLE GENÇLERİMİZİN GELECEĞİNE YATIRIM YAPIYORUZ”
Su vücudumuzun en önemli, olmazsa olmaz dediğimiz ihtiyaçlarından biridir. İnsan vücudunun yaklaşık %70’i su’dan oluşmaktadır. Vücudumuzdaki organlarımızın işlevlerini düzenli ve dengeli bir şekilde gerçekleştirebilmesi için su tüketimi büyük role sahiptir.
Su vücudumuzda; besin ögelerini taşımak, toksit maddeleri vücuttan uzaklaştırmak, metabolik atıklardan arınmak, vücut ısısını ayarlamak gibi birçok önemli göreve sahiptir.
Kilo kontrolü (kilo alma, kilo verme), baş ağrısı, halsizlik, cilt güzelliği, eklem ağrıları, stres gibi durumlarda su tedavi edici etkiye sahiptir.
Kan dolaşımı, organ ve dokulara başta oksijeni taşımakla görevlidir. Kan dolaşımının düzenli ve dengeli bir şekilde devam edebilmesi için su yeterli tüketilmelidir. Su az tüketildiği zaman damar bozuklukları/ kan dolaşımı bozuklukları meydana gelebilmektedir.
Beynimizin düzenli çalışması için de su’yun görevleri vardır. Su’yu az tükettiğimiz zaman veya uzun süre su tüketmediğimiz zaman dikkat eksikliği/dağınıklığı, asabi tavırlar, unutkanlık gözlenebilir.
Su’yun yetersiz tüketilmesi sindirim sisteminin düzenli çalışmasında aksaklıklar meydana getirir ve kabızlık problemine yol açar. Bunun yanında ishal problemi yaşayanlarda vücudun su kaybını karşılayabilmek için su tüketmelidirler.
Hepimizin zayıf olma algısı vardır. aslında herkes zayıf, fit, incecik gözükmek yerine herkesin olması gereken kiloda ve kendi için gereken sağlıklı olduğu kiloda olması gereklidir. Su metabolizmanın hızlanması ve kilo kontrolünün sağlanmasında çok aktif bir role sahiptir. Yeterli su tükettiğimiz zaman fazla yemek yemenin de önüne geçmiş olmaktayız.
Çoğu zaman susuzluk ile açlık hissi karıştırılmaktadır. Vücudun su’ya ihtiyacı varken bunu açlık olarak algılamak yüksek bir olasılıktır. Bunun önüne geçmek için şu yöntemi deneyebilirsiniz: 1 bardak su içip yaklaşık 30 dk bekleyip kendinizi hala aç mısınız kontrol edebilirsiniz. Eğer yemek yeme isteğiniz ve açlığınız hala devam etmiyorsa esasında ihtiyacınızın su olduğunu anlayabilirsiniz. Tabi bu durumu her zaman aç hissettiğimde vücudum kesin su istiyor şeklinde algılamama konusunda sizi uyarmak isterim.
Ağız kokularının sebeplerinden biri de susuzluk olabilir. Her ne kadar ağız kokusu duyduğumuzda kesin açlıktandır desekte bazı zamanlarda yetersiz su tüketimi ağız kokusunun sebebi olabilmektedir.
Böbrek ve karaciğer vücudu toksit maddelerden arındırma görevini yerine getiren başlıca organlarımızdandır. Vücut ihtiyacı olan suyu alamazsa toksit maddelerden yeterince arınamayız. Yeterli su tükettiğimizi anlamanın en kolay yollarından biri “idrar rengi kontrolü” ile yapılabilmektedir. Yeterli su tükettiğiniz zaman idrar renginiz şeffaf ve kokusuz olur. Yetersiz su tükettiğinizde idrar renginiz giderek koyulaşır ve idrarınızda koku meydana gelebilmektedir. Eksik/yetersiz su tüketmek ne kadar zararlı ise fazla su tüketmekte zaralıdır. Fazla su tüketmek böbreklerimizin gereğinden fazla çalışıp, yorulmasına sebebiyet vererek harabiyete yol açabilir.
Su kaliteli uyku içinde yardımcıdır. Yeterli su tükettiğiniz zaman rahat/konforlu ve kesintisiz uyku sürebilirsiniz.
Ortalama günlük 8-10 bardak su içilmelidir. Bardak ölçüsü de önemlidir, 8-10 bardak su derken orta boy bardak yani 250 ml sıvı alan bardak baz alınmalıdır. Günlük su tüketiminde 1.5 litrenin altına düşmemekte fayda var. Birde sıvı tüketmek ile su tüketmek aynı şey değildir. Her sıvı su değildir. Su içmekte zorlanıyorum derseniz de sularınızı sevdiğiniz meyveler ile renklendirebilirsiniz.
Özellikle bu sıcak yaz günlerinde su tüketiminize özen göstermeniz dileklerimle….
Daha ayrıntılı bilgi için "@dytcaliskan" instagram hesabımdan bana ulaşabilir veya dyt.caliskan@gmail.com mail adresimden iletişime geçebilirsiniz.
Sağlıklı, mutlu günler…
Diyetisyen İbrahim Abdullah ÇALIŞKAN