ŞİDDET VE TÜRLERİ

09.12.2020 - Çarşamba 16:40
psikolog-nadide-icoz-kose-yazisi-siddet-ve-turleri

Şiddet denilince aklımıza genelde fiziksel güç ile uygulanan zarar gelebilmektedir ancak Dünya Sağlık Örgütü şiddeti "fiziksel güç veya iktidarın kasıtlı bir tehdit veya gerçeklik biçiminde bir başkasına uygulanması sonucunda maruz kalan kişide yaralanma, ölüm ve psikolojik zarara yol açması ya da açma olasılığı bulunması" durumu olarak tanımlanmıştır.Burada şiddetin fiziksel zararın dışında farklı boyutlarının da olduğunu anlıyoruz.Peki nelerdir bunlar gelin inceleyelim.

  1. Fiziksel Şiddet : Tekmelemek, tokatlamak, tartaklamak, kesici ve vurucu aletlerle ya da yakıcı maddelerle bedene zarar vermek. Fiziksel şiddet fiziksel görünümde zarara yol açtığı gibi ruhsal olarak da kalıcı travmalara yol açabilmektedir.
  2. Cinsel Şiddet : Kişiyi istemediği yerde,istemediği zamanda ve istemediği biçimde cinsel ilişkiye zorlamak,cinsel organlarına zarar vermek, cinsel özellikleri bakımdan kişiyi başkaları ile kıyaslamak. Cinsel şiddet kişide depresyona,intihara ve daha farklı psikolojik sorunlara neden olabilmektedir. 
  3. Psikolojik Şiddet : Kişiye bağırmak,hakaret etmek, aşağılamak, başka kişilerle kıyaslamak, aşırı kıskançlıklar,tehdit etmek, kendini geliştirmesini engellemek. Psikolojik şiddet kişinin zedelenmesine neden olan,ruh sağlığını bozan bir şiddet türüdür.
  4. Ekonomik Şiddet : Kişinin çalışmasına izin verilmemesi, istemediği yerde zorla çalıştırılması, parasını fikri sorulmadan zorla almak. Ekonomik şiddet kişide aşağılık kompleksi, öğrenilmiş çaresizlik, toplumda faydalı olamama düşüncelerine yol açmaktadır.
  5. Siber Şiddet : Bir yada birden fazla kişinin elektronik ortam aracılığı ile karşı tarafı aşağılaması, tehdit etmesi, kandırması olarak adlandırılabilir. Yanlış teknoloji kullanımı siber şiddete yol açmaktadır. Kişinin kendisini toplumdan soyutlamasına sebep olmaktadır.

Şiddeti en çok yaşayan gruplar; kadınlar,çocuklar ve yaşlılar olmaktadır. Şiddet ortamında büyüyen çocuklar öğrenme yolu ile saldırgan davranışlar sergileyebilir ve ilerde kendisini şiddet göstererek ifade edebileceğine inanabilir.Ebeveyninden şiddet görerek büyüyen bir çocuk bunu bir davranış  biçimi olarak benimsiyor ve ilerde bu şiddeti başkasına yöneltemediği zaman kendine zarar verebiliyor. Çocuğun anne babasından almış olduğu psikolojik yaralanmalar eğer zamanında iyileştirilemezse ilerde evlilik gibi sorumluluk gerektiren durumlarda yeniden ortaya çıkabilmektedir.Bu şekilde nesilden nesile şiddet devam edebilmektedir.

Günümüzde malesef daha çok karşılaştığımız kadına şiddet konusuna değinmek istiyorum. Şiddete maruz kalan kadınlar çaresizlik,korku,kendine güvensizlik,gerginlik,suçluluk duyguları ile mücadele etmek durumunda kalıyorlar.Yalnızlık korkusu ve tehditler karşısında sessiz kalan kadınlar ne yapacaklarını bilemeyebiliyorlar. Bu şiddet türlerinden herhangi biri ile karşılaşan kişiler Aile, Kadın Sosyal Hizmet Danışma Hattı Alo 183 , ALO 155 Polis İmdat, ALO 156 Jandarma İmdat,112 ACİL, 0212 656 96 96 Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattını arayabilirler.  Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde veya Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürlüğünde, Aile Danışma Merkezleri ve Toplum Merkezlerinde ücretsiz olarak danışmanlık, rehberlik,yönlendirme hizmetleri alabilirler. ŞÖNİM (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi) şiddet uygulayan ve şiddete maruz kalanlara yönelik verilen tedbirlerin etkin olması için izleme yapan birimlerdir. Bu merkezlerde hukuki, psikolojik, mesleki ve danışma gibi farklı alanlarda hizmetler sunulmaktadır. Ayrıca  sığınma evleri ya da diğer adıyla konukevleri, şiddete uğrayan veya risk altındaki kadınların varsa beraberlerindeki çocuklarıyla birlikte, geçici süre ile barınma ihtiyacının karşılanması amacıyla kurulmuştur. Bu hizmeti başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü olmak üzere, sivil toplum kuruluşları, belediyeler, kaymakamlıklar ve valilikler yürütmektedir.

Kadınlar yaşamlarını şiddetin olmadığı bir şekilde yeniden devam ettirebilmeleri için bu kurumlardan destek almakla birlikte psikiyatrik ve psikolojik tedavilerini de düzenli olarak sürdürmelilerdir. Psikiyatrik bir durum söz konusu ise psikiyatrik tedavileri ile birlikte psikoterapi desteğini de alarak daha hızlı ve kalıcı gelişim gösterebilirler.

Başta kendi ailemiz ve çocuklarımıza her türlü şiddet ile karşılaşıldığı anda çözüm olarak ne yapılabileceğine dair bilgilendirilmeler yapmalıyız.Çevremizde şahit olduğumuz şiddetlere karşı sessiz kalmayıp hukuki yollar ile şiddete maruz kalan kişilere destek olmalıyız.

Yazımı okurken sizde herhangi bir şiddet türü ile karşı karşıya kaldığınızı düşünüyorsanız bu süreçten tek başınıza geçmek zorunda değilsiniz, her zaman bir çözüm var. Yeter ki o adımı nasıl atabileceğimizi bilelim..

 

Psikolog Nadide İÇÖZ

YORUM YAZ