RAMAZAN’DA BESLENME NASIL OLMALI?

10 Mayıs 2020
1.016 kez görüntülendi

Köşe yazarımız Diyetisyen İbrahim Abdullah Çalışkan’dan Ramazan’da Beslenme ve sağlıklı beslenme için çok önemli tavsiyeler… İyi okumalar…

RAMAZAN’DA BESLENME NASIL OLMALI?




Tüm gün bir şey yemeyip iftar vaktini dört gözle bekleyeceğimiz için canımızın her istediğini yeme düşüncemizin olması normal ama yapmamız gerekenler şunlar:

Orucunuzu açarken hurma, zeytin, kuru kayısı tercih etmek ardından 3-4 yudum su içip, sıcacık bir çorba sonra biraz mola. Şuan 15 dk bekleyin desem de ben dahil hiçbirimiz bu süreyi beklemeyeceğiz 2. tabağımızı önümüze alana kadar bekleyelim en azından. Sofrada bulunan diğer yiyeceklere saldırmayalım. Sonra sebze yemeği, etli sebze yemeği, et, tavuk, balık ana yemeğiniz ne ise ağır yemekler olmaması önemli yiyerek karnımızı doyuralım.

“YOĞURT VE SALATA ÇOK ÖNEMLİ”

Yoğurt mutlaka sofralarımızda olsun salata da çok çok önemli. Salatanız bol yeşillikli maksimum 1 tatlı kaşığı zeytinyağlı olabilir.

Tatlı tercihine gelince iftarın hemen üzerine değil de en azından 1 saat sonrasında sütlü tatlıları tercih edin. (Haftada maksimum 2 gün)

İftar-sahur aralığında mutlaka 1 adet de olsa ara öğün yapın. Metabolizmamızı, sahurdan iftara kadar uyuyor olarak düşünebilirsiniz. İftarda uyandırıyoruz sonra zinde olması için ara öğün ile desteklememiz gerekiyor.

“SAHURA KADAR UYUMAMAZLIK YAPMAYIN…”

Sahura kadar ayakta beklemeyin uyuyun ki melatonin hormonundan da faydalanın. Melatonin hormonu uykuda, karanlıkta ve de otalama 23:00-05:00 saatleri arasında salgılanan bir hormondur. Sirkadyen ritmi belirler. Hatta çocukların büyüme, gelişmesi üzerine de etkisi vardır. Bu saat aralığında uykuda olmak son derece önemlidir.

Sahura gelince yine 1 kase çorba tercih edebilir kahvaltı öğünü yapabilirsiniz 1 adet yumurtanız eksik olmazsa süper olur. Hatta sahur öğününüze 1 bardak süt de ilave edebilirsiniz. Sütü tek başına içmekte zorlananlar için yulaflı bir tarif verdim sizlere. Yulaf içeriğindeki yüksek lif oranı ile eğer ramazan döneminde kabızlık problemi de çekiyorsanız çok iyi bir çözüm de olabilir.

Ağır çok yağlı, tuzlu veya boş kalori kaynaklarından uzak durun.

İftar sahur aralığında su tüketmeyi de unutmayın!

“Yulaflı Bowl Tarifi”
  • 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
  • 1 çay bardağı süt ikisini tavaya alıyoruz.

Yulaflar sütü çekene kadar pişiriyoruz. Daha sonra kaseye alıyoruz 1 tatlı kaşığı bal veya pekmez ekleyip ve üzerini süslüyoruz. Sevdiğiniz meyvelerden ekleyebilirsiniz ama porsiyon önemli. Bir orta boy elmayı dilimleyip koyabilirsiniz yanına 1 bütün ceviz veya 1 kivi yanına yine 1 bütün ceviz/5-6 adet fındık veya 3-4 adet kuru kayısı ekleyebilirsiniz.

Tarifi denerseniz bizimle de paylaşmayı unutmayın. Afiyet olsun.

Hayırlı ramazanlar…

Diyetisyen İbrahim Abdullah ÇALIŞKAN