ÇOCUK VE OYUN TERAPİSİ
BAŞKAN ÖZDOĞAN: “HALİT ÖZKAYA KÜTÜPHANESİYLE GENÇLERİMİZİN GELECEĞİNE YATIRIM YAPIYORUZ”
Öğrenme güçlüğü her beş çocuktan birini etkileyen önemli bir öğrenme sorunudur. Bu güçlük öğretmenler tarafından fark edilmediğinde ya da aileler tarafından görmezden gelindiğinde çocuğun günlük yaşamını oldukça zorlamaktadır. Öğrenme güçlüğü olan birçok çocuk normal eğitim kurumunda fark edilmeden eğitimini sürdürmeye çalışmakta. Ancak öğrenme kapasiteleri ve öğrenme süreleri diğer çocuklardan daha farklı olduğu için sınıf içerisinde geri kalabilmektedir. Destek eğitim alan çocuklar bir şekilde yaşıtlarına yetişebiliyorken, destek eğitim ya da özel ders alma imkanı olmayan çocuklar tek başına bu açığı kapatamamakta. Bu açığı kapatamadıkları her sene daha da geriye gidebilir ve sonunda eğitimlerini yarıda bırakmak zorunda kalabilirler. Öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklarda şu belirtiler görünmektedir.
Konuşma ve telaffuzda gecikme, bir şeyi isimlendirirken sözcük bulmada zorluk, yaşıtlarından daha az sözcük dağarcığına sahip olma, hecelerin yerlerini değiştirme, dinlemede güçlük, iki anlamlı sözcükleri anlamada güçlük, renkleri, sayıları ve harfleri öğrenmede güçlük, dikkat ve odaklanma sorunları, yön bulmada zorluk ve yönleri karıştırma, günlük işlerini izlemede ve yapmada zorluk, zaman ve mekan sorunları, yazı yazarken kalemi hatalı tutma, koordinasyon gerektiren oyunlarda zorluk( Bisiklet sürmek, topu takip etmek vb) sık sık sakarlık ve kaza yaşamak gibi belirtiler bu çocuklarda görülmektedir. Bu belirtiler öğrenme güçlüğünün derecesine ve çocuğa göre değişebilmekte.
Öğrenme güçlüklü öğrencilerin yaşıtları ile aynı düzeyde ilerleyebilmeleri ve başarılı olabilmeleri için destek özel eğitim hizmetlerinden yararlanmalıdır. Aslında devlet bu eğitimi ücretsiz olarak karşılamaktadır. Çocuk hem devlet okuluna gidip hem de devletin belirlediği ders saati kadar herhangi bir rehabilitasyon merkezinde ders alabilir. Sizlere bahsettiğim belirtilerin çocuğunuzda olduğunu düşünüyorsanız, okul öğretmeni bu konuda bir uzmana danışmanızı öneriyor ise sizlerde Rehberlik Araştırma Merkezinden randevu alarak görüşebilirsiniz. Çocuğunuzun öğrenmesinde bir farklılık var ise bu doğrultuda rapor verilir ve çocuğunuz destek eğitim hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilir.
Benim çocuğum zeki ama okuma yazma öğrenemedi, aslında istese her şeyi yapabiliyor... gibi cümleler kurmaya başlamışsanız çocuğunuzun eğitiminde büyük hasarlar oluşmadan bir uzmana danışmanız çocuğunuzun faydasına olacaktır. Özel Öğrenme Güçlüğü özel bir uzmanlık gerektirir. Gerekli tıbbi ve psikolojik testler yapılmalı, psikoeğitim ve psikiyatrik destek sağlanmalıdır. Çocuğunuza “Özel Öğrenme Güçlüğü” tanısı konduğunda tüm bu hizmetlerden yararlanabilirsiniz.
Sağlıcakla kalın.