NEDEN HALA KENDİ İMALATLARIMIZI ÜRETMEKTEN KORKUYORUZ?

28 Nisan 2020
931 kez görüntülendi

Sanayi sektöründe hazıra eğilimin bitmediği, imalatçılarımızın kendi beyin güçlerini kullanmadıkları, imalatları sıfırdan kendimizin yapıp çalıştırmadığı…

NEDEN HALA KENDİ İMALATLARIMIZI ÜRETMEKTEN KORKUYORUZ?




İmalat Sektörü Nedir ?

İmalat denilince ülkeyi ayakta tutan lokomotiflerin her bir vagonunu oluşturan kısımlar gelmeli akla. Ülkemiz imalat sektöründe dış ülkelere bağımsızlığını hala yitirmiş olamasa da gün geçtikçe yeniliklere imza atmaktadır. Konu detaylarını ilerleyen yazılarımızda daha detaylı inceleyecek olsak da Ülke topraklarımda Makina İmalatı sektörünün her daim gelişmesi adına yenilikleri takip eden firmaların Ülke ekonomisi yanına kendi iç ekonomilerine çok büyük katkılarda bulundukları tartışılmaz bir gerçektir.

Makine imalatı sektöründe faaliyet gösteren firmalarımız Kayseri genelinde bir elin parmağını geçmeyecek kadar az olup yüksek verimlilikte imalat yaptıklarını hala söyleyemiyoruz. Kayseri genelinde makine sektörü denilince genelde Tekstil makinelerine yönelik imalatlar yapılmakta olup imalatların %70 oranındaki kısmı iç piyasaya sunularak kalan %30’luk kısmı da sanayi sektöründe gelişimi sağlayamamış ikinci dünya ülkelerine gönderilmektedir.

Neden Hala Kendi İmalatlarımızı Üretmekten Korkuyoruz ?

Sanayi sektöründe gün geçmiyor ki yenilikler tükenmeden piyasaya sürülsün. Önümüzde sanayi kuvveti olarak herhangi bir üründe odaklanarak iş gücü, üretkenlik gücü, fikir üretme kapasitesine sahip firmalarımız bulunamamaktadır. Firmalarımız yenilikleri yakından takip etse de gündem konuları makina kopyalama ve ürünleri ucuza maal ederek sektörde ucuz mal satalım sürümden kazanalım içgüdüsü ile ilerledikleri için imalatlarımızı sıfırdan yapma konusunda çok büyük eksiklik içindedirler.

Firmalarımız makina gövde aksamlarını ürete dursunlar asıl elektronik, mekanik, pnomatik ve işlevsellik konularına hakim insanlara yüksek maaş ödeme ve verimliliği kendi içlerinden sağlama endişeleri yüzünden imalatların %70 lik kısımlarında hazır ürünler kullanmaktadırlar bunlara örnek olarak hazır yazılım elektronik aksamlar, hazır motorlar ve hazır elektrik aksamları imalat sektöründe sanayicilerimizi dışa bağımlı kılmaya ve hazıra yönlendirmeye iten etkenlerin başında gelmektedir.

Sanayi sektöründe hazıra eğilimin bitmediği, imalatçılarımızın kendi beyin güçlerini kullanmadıkları, imalatları sıfırdan kendimizin yapıp çalıştırmadığı bir sektörün uzun süre ayakta kalacağına inanmadığım gibi dünya genelinde imalat sektöründe de bağımsızlığımızı kazanacağımıza inanmamaktayım. Dünya sıralamasına girebilmek adına Sanayi Devlerimizin bu konular üzerinde daha çok beyinsel ve düşünsel hareketler sergileyecekleri günleri iple çekerken bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle;

Saygılar, Sevgiler
Ahmet EROL