KORONAVİRÜS'Ü ÇOCUKLARA KORKUTMADAN NASIL ANLATMALIYIZ?

03.05.2020 - Pazar 22:54
psikolog-nadide-icoz-cocuk-psikolojisi

Dünyada birçok ülkeyi etkileyen koronavirüs ile ilgili haberler sık sık karşımıza çıkıyor. Evde kal çağrıları ile okulların ve bazı iş yerlerinin bir süreliğine kapatılması sonucunda aile içerisinde de bu haberler gündemde kalıyor. Bizleri her an gözlemleyen çocuklarımıza koronavirüsü korkutmadan nasıl anlatabiliriz ?

cocuk-psikolojisiDuyguların çoğu gözlem yoluyla öğrenilir. Hiç görmediğimiz bir hayvan ya da durumdan korkan birini gözleyerek, biz de korkabiliriz. Çocuklarda bu şekilde yetişkinleri rol model edinmektedirler. Bu yüzden çocuklarınıza karşı dürüst olun. Kendi kaygılarımızı yönetmekte zorlandığımız bu dönemde çocuklardan bilgi saklamaya çalışmak,duygularımızı gizlemek doğru bir tercih olmayacaktır. Ancak bunu yaparken çocuğun ne kadarını bilmek istediğine dikkat etmek gereklidir. Çocuğunuzun sormuş olduğu soruları dikkate alarak o sorular üzerinden cevaplandırmanız gerekir. Fazla bilgi aktarımı kaygıyı artırabilir.

Çocuk dünyanın ve bilgiyi edinmenin pasif alıcısı değildir; bu süreçte aktif bir rolü vardır. Virüs ile ilgili bilgileri anlatmak,çocuklara doğru aktarabilmek için somutlaştırma metodu tercih edilebilir. Sembolik oyunlarla çocuklara hijyenin bu dönemde çok önemli olduğunu somutlaştırarak anlatabilirsiniz.

  • Kağıtlara komik virüsler çizip daha sonra silip yok edebilirsiniz.
  • Oyun hamuru ile çocuğunuzu güldürecek virüsler yapıp temiz olan avuç içinizde yok edebilirsiniz.
  • Eldivenlerden,çoraplardan virüs kuklaları yapıp onlara eğlenceli isimler verebilirsiniz.Onları konuşturup özellikleri, nasıl bulaştığı, korunma yöntemleri ve temizliğin önemine vurgu yapabilirsiniz.Daha sonra kuklaların üzerine sprey sıkıp onları yok edebilirsiniz.
  • Çocuklar için hazırlanmış video ve görseller araştırılarak uygun içerikli olanları birlikte izleyebilirsiniz.
  • Bu süreçte çocuğunuzun dışarı çıkması gereken mecburi bir durum olduğunda maske takması gerektiğini belirtebilirsiniz.Maskeye karşı endişeli yaklaştığını gözlemlediğiniz an kaygısını azaltmak için maske üzerine resimler çizerek ne için kullanıldığını anlatabilirsiniz.
  • Bu oyunları sizlerde çocuğunuzun ilgi alanlarına göre çoğaltabilirsiniz.

 

"ÇOCUĞUNUZ GÜVENDE OLMAK İSTER"

Oyunlar bittikten sonra çocuğunuzun duyguları hakkında onlarla konuşmalısınız. Çocuğunuz güvende olmak ister. Bu konuşmalar ile ona güvende olduğunu ve ailesi olarak yanında olacağınızı söyleyebilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz ile aranızdaki güven duygusunun artmış olması size çok iyi hissettirecektir. Sonrasında sormuş olduğu sorulara yaş ve gelişim düzeyine bağlı olarak; basit,kısa ve net cevaplar verebilirsiniz.

Çocuklar resim yoluyla bize duygularını yansıtırlar. Düzenli aralıklarla virüs sonlandığında ailecek dışarıda yapmak istediğiniz planları hayal edip resimlere aktarabilir evinizde resim köşesi oluşturabilirsiniz. Bu köşe aileniz ve sizin için motivasyon kaynağı olabilir.

En yakın zamanda sevdiklerinizle birlikte hayallerinizi ve planlarınızı gerçekleştirebilmeniz dileğimle.

Psikolog Nadide İÇÖZ

YORUM YAZ