KORONAVİRÜS VE SINAV KAYGISI

13.05.2020 - Çarşamba 13:43
psikolog-nadide-icoz-sinav-psikolojisi

Ülkemiz koronavirüs önlemleri kapsamında birçok alanda olduğu gibi 2020 sınav tarihlerinde de güncellemeler yaptı. Hem LGS hem de YKS tarihinde yapılan bu değişiklik öğrencileri ve velileri etkiledi. Özellikle YKS tarihinin öne çekilmesi öğrencilerde çalışmaların yetişmeyeceği korkusuna yol açtı. Veliler ise bu süreçte çocuklarına nasıl destek olacakları konusunda endişe içerisindeler. Kalan süre ile öğrencilerde oluşan kaygı belirtileri duygusal ve fiziksel olarak karşımıza çıkabilir. Duygusal belirtilere sinirli olma, tükenmişlik hissi, panik halinde olma, ağlama, unutkanlık ve olumsuz düşünceler gibi örnekler verebiliriz. Fiziksel belirtiler ise kalp atışlarının hızlanması, baş ağrısı, kasılmalar, mide bulantısı, titreme şeklinde ortaya çıkabilir.

Burada ilk odaklanmamız gereken nokta sınava yüklediğimiz anlamı sorgulamak olacaktır. Sınav bizim için ne anlam ifade ediyor ? Cevabı düşündüğümüzde öğrencilerin kendilerine söylemesi gereken şey “konular yetişmeyecek,ben bıraktım” değil “daha çok çalışacağım” olmalı. Sınav öne de çekilse ertelense de iyi bir planlama ile kalan konularımı yetiştirebilirim düşüncesi ile hareket ederek çalışmaya devam edilmeli.

  • Sınava yaklaşık 6-7 hafta gibi bir süre var.6 haftalık düzenli bir program ve planlama yapılmalı.
  • Belirsizlik döneminde her an değişiklik olacak korkusunu tetiklememek ve odaklanma sorunu yaşamamak için gündem haberlerinden ve sosyal medyadan bir süreliğine uzak kalınmalı.
  • Haberleri uzun süreli takip etmek uyku problemleri ve odaklanma sorunları yaşanmasına sebep olabileceği gibi düzenli çalışma programınızı da etkileyecektir.
  • Haftalık soru ve deneme sayıları artırılıp,yapılamayan sorular gözden geçirilmeli.Gerekirse konu tekrarları yapılmalı.
  • Kalan süre boyunca her gün okula gidiyormuş gibi belirli saatlerde uyanıp çalışmalara başlanılmalı ve düzenli aralıklarla molalar verilmeli.

Aileler ise evde çocuklarının rahat çalışabileceği ortamların korunmasına yardımcı olmaya devam etmeliler.

Zaman yönetimi konusunda çocuklarına yardımcı olmalılar.

Çocuklarının süreç içerisinde göstermiş olduğu çabayı takdir etmeliler.

Çocuklarının geçmişte göstermiş olduğu başarıları hatırlatarak motive olmasına katkıda bulunabilirler. Göstermiş olduğu başarıların ve sahip olduğu olumlu özelliklerin ailesi tarafından görülmüş olması çocuğun kendisini daha güçlü hissetmesini ve süreci daha sağlıklı yönetmesini sağlayacaktır.

Hayallerinize başarı ile ulaşabilmeniz dileğimle.

Psikolog Nadide İÇÖZ

YORUM YAZ