BBP HACILAR'DAN "MUHSİN BAŞKAN VE ANADOLU" KONULU RESİM SERGİSİ
BAŞKAN ÖZDOĞAN: “HALİT ÖZKAYA KÜTÜPHANESİYLE GENÇLERİMİZİN GELECEĞİNE YATIRIM YAPIYORUZ”
İşten haklı ve geçerli bir sebep olmadan çıkarılırsanız ne yapmalısınız? Şayet işinizden memnun iseniz ve işvereniniz sizi hiçbir geçerli hukuki bir sebep göstermeksizin işten çıkardıysa, bu durumda işe iade davası açabilirsiniz. 4857 Sayılı İş Kanunumuza göre; iş sözleşmesi işveren tarafından feshedilen ve çalıştığı iş yerinden ayrılmak istemeyen işçiler işe iade davası açabilirler. Burada amaç, işçinin iş ilişkisinin güvence altına alınmasını ve işin devamlılığını sağlamaktır. Peki bütün işçiler bu durumdan faydalanabilir mi? Hayır, işe iade davası açabilmenin belli başlı şartları vardır. Bunları genel hatlarıyla değerlendirecek olursak;
Öncelikle dava açmadan zorunlu arabulucuya gidilir. Burada süreler önemlidir. Fesih bildiriminin işçiye ne zaman ulaştığı önemlidir, çünkü süreler de buna göre işlemeye başlar. 1 ay içinde arabulucuya başvurulmalı, eğer arabulucuda anlaşamazlarsa, son tutanaktan itibaren de 2 hafta içinde dava açılmalıdır.
İşe iade davası işçi lehine sonuçlanırsa, işçinin kararın kendisine tebliğ tarihinden itibaren 10 iş günü içinde işverene başvurması gerekir. Buradaki başvurunun noter kanalıyla olması ispat açısından daha sağlıklı olacaktır. İşverenin de 30 gün içinde işçiyi işe davet etmesi gerekir.
İşçinin talep edebileceği ilk şey, boşta geçen süre ücreti olup en fazla 4 aylık ücreti tutarında olacaktır. Davanın reddedilmesi durumunda işçinin ikinci talep edebileceği şey ise işe başlatmama tazminatıdır. Bu tazminatın miktarı da 4-8 maaş arasında olmaktadır. Yani kaba tabirle ifade edecek olur isek işçi der ki; “beni ya işe başlatın ve boşta geçen süre ücretimi verin ya da işe başlatmama tazminatımı verin.”
İşe iade davası derdest olan işçi; iş akdi feshedildiğinden, kısa çalışma ödeneğinden faydalanamaz.
Peki işe iade davası sonuçlanmadan işçi tarafından işçilik alacakları talep edilebilir mi? Hayır, işe iade isterken aynı zamanda kıdem ve ihbar tazminatı talep etmeyi yargıtay abesle iştigal kabul etmektedir.
Sonuç olarak, Mahkemenin verebileceği iki karar var; ya reddedilir dava, ya da kabul edilir ve işçinin işe iadesiyle boşta geçen süreye hükmedilir. Eğer siz de keyfi olarak işten çıkarıldığınızı düşünmekteyseniz, işveren haklı ya da geçerli hiçbir sebep yokken sizi işten çıkardıysa, işe iade davası açabilirsiniz. İş Kanunumuz ekonomik açıdan daha zayıf olan işçiyi koruyan hükümler içermekte ve eğer mahkeme sizi haklı bulursa davalar genelde lehe sonuçlanmaktadır.
Av. Ayşe Nur Ekici