EV İŞLERİ YAPARKEN KENDİNİZİ KORUYUN

13.05.2020 - Çarşamba 11:07
fizyoterapist-fuldan-erdogan-kose-yazisi3

“Aslında tüm gün hareket halindeyim. Neredeyse hiç oturmuyorum. Neden kaslarım zayıflıyor? Neden bel/boyun ağrısı çekiyorum?”

Bizlerin çok sık karşılaştığı bu soru sizin de aklınızdan geçmiş olabilir. Peki cevabı nedir? Ev işi egzersiz sayılır mı? Ev işi yapmak, markete yürüyerek gitmek, asansör yerine merdiven kullanmak gibi vücudunuzda var olan potansiyelin kullanılmasıdır. Egzersiz değil fiziksel aktivitedir. Tabi ki, hareketsiz yaşam sürmekten çok daha faydalıdır. Fakat egzersiz sayıp yeterli görmek yanlıştır. Üstelik omurga sağlığımıza dikkat etmeden yaptığımız işler bedenimize zarar verecektir.

omurgaOmurgamız ense kökünden kuyruk sokumuna uzanan, üst üste dizilmiş omurlar, bu omurların arasında kompansatuar görevi gören disklerden oluşuyor. Aslında vücudumuzun diğer parçaları bu mekanizma üzerinde ve mekanizmanın hareketliliğine bağlı olarak şekilleniyor. Dolayısıyla herhangi bir hareketi yaparken bu dizilim doğru, dinamik olmalı.

Bir aktiviteye daldığımızda vücudumuzdan gelen, dizilimin bozulduğuna dair uyarıları duymayabiliyoruz. Mesela ütü yaparken boynumuzdan, belimizden, dizimizden gelen yoğun sinyalleri algılamamız için vücudun “ağrı” uyarısı oluşturması gerekebiliyor. Aslında yapmamız gereken, uzun süredir tekrar ettiğimiz yeri yanlış yöntemle silme, yanlış duruşla süpürme, çamaşır sepetini yanlış taşıma, tezgahı yanlış kullanma gibi birikimsel sürece dur demek. Çünkü vücudumuzda hiçbir şey bir anda olmuyor. (Kaza, travma söz konusu değil ise)

 

ev-isleri
Alışkanlıklarımızın bir anda değişmesi mümkün değil elbette ama farkında olmak ve değişmeye başlamak her an mümkün. İlk yapmamız gereken sağlığımızın değerini fark etmek ve vücut ağrı sinyali göndermeden önce duruşumuzu,hareketimizi düzeltmek olsun. Kendimize işaretler belirleyelim. Örneğin 3 parça ütüden sonra duruşunuzu düzeltin, kaloriferin oraya gelince duruşunuzu düzeltin. İlk zamanlarda zorlanabilirsiniz, bir süre sonra kendi kodlarınız olacak ve bu düzeltmeleri otomatik olarak yapmaya başlayacaksınız. Günlük hayatınıza bu düzenlemeyi getirmezseniz, içtiğiniz ilaçlar, gördüğünüz tedaviler,olduğunuz ameliyatlar maalesef geçici çözümler olarak kalacaktır.

 

ütü-yapan-kadin

Ev işi yaparken koruyucu fizyoterapi adına yapmamız gereken örnekler:

➢Çamaşır sepetini belden eğilerek değil dizlerini bükerek kaldır.

➢Sepeti yere koyup sürekli eğilmek zorunda kalma, altına yükselti koyarak kullan.

➢Tezgahta çalışırken tezgahın yüksekliği önemli. Kambur durma. Kollarını kaldırman gerekiyorsa da ayağının altına basamak kullan.

➢ Ayakta iş yapıyorsan iki ayağına eşit yük ver.

➢ Sarma sarmak,mantı yapmak gibi uzun süre oturduğun işlerde arada kalkıp vücudunu hareketlendir.

➢ Süpürgenin,viledanın sopasını mümkün olduğu kadar uzun tercih et ki, eğilme. İki elini ortak kullan.

➢ Yerleri silerken vileda kullanman daha iyi ama oturarak silmek zorundaysan da  dizlerinin altına yumuşak bir şey koy.

 

Sağlıklı günler diliyorum.
Fizyoterapist Fuldan Erdoğan

YORUM YAZ