YUNUS GİBİ SEV! YALNIZCA YARATAN’DAN ÖTÜRÜ

1 Mart 2021
1.895 kez görüntülendi

Köşe yazarımız Hanife Geçim’in kaleme aldığı “Yunus Gibi Sev! Yalnızca Yaratan’dan Ötürü” konulu yazısı sizlerle… Keyifli okumalar.

YUNUS GİBİ SEV! YALNIZCA YARATAN’DAN ÖTÜRÜ




Yunus Gibi Sev!

Yalnızca Yaratan’dan Ötürü

Yunus Emre Anadolu’da Türkçe şiirin öncüsü tasavvufî halk şairimiz, Türkçenin mihenk taşlarından biri, sevgi şairidir.

Yunus Emre Vefatının 700. Yılı olması vesilesi ile UNESCO tarafından anma programına dâhil edilirken ülkemizde de Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan tarafından 2021 yılı “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” ilan edilmiştir. Biz de bu vesile ile Aşık Yunus’u analım..

Hayatı hakkında çok az şey bildiğimiz Yunus Emre, Selçuklu Devleti’nin son dönemi ile Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde yaşamış Farsça ve Arapçanın yoğun olarak kullanıldığı bir döneme denk gelmesine rağmen Türkçenin saf ve duru halini kullanmaya gayret etmiştir. Yunus’un şiirlerindeki akıcılık onun dili ne kadar güzel kullandığının kanıtıdır. Eserlerinde son derece sade ve anlaşılır bir Türkçe kullanan Yunus Emre, Türkçe’nin yazı dili olarak da halk tarafından sevilmesine ve öğrenilmesine yardımcı olmuştur. Halk diline yakın eserler verdiği için halk onun yazdığı eserleri daha iyi anlamış ve Türkçeye daha fazla ilgi duymuştur.

Yunus,  şiirlerinde sorunların çözümü olarak sevgiyi gösterir. İnsanların insanları, insanların doğayı ve hayvanları sevmesi gerektiğine vurgu yapar. Sevginin dünyadaki problemleri ortadan kaldıracağına inanır ve sevginin ortaya çıkışı da “anlamaktır” der. 

Bugün dünyanın Yunus’a ve Yunus’u ve birbirini anlayanlara çok ihtiyacı var. Onun anlattığı sevgi bir annenin evladına duyduğu sevgi gibidir; saf ve karşılıksız.

Bizler günümüzde çıkarsızca sevmeyi unuttuk. Yunus, “Yaratılanı sev, Yaratan’dan ötürü” dedi ancak biz artık öyle yapmıyoruz. Kurduğumuz dostluklarda türlü hesaplar yapıyoruz.  

Yunus, bize en kıymetli bilginin “Kişinin kendisini bilmesi” olduğunu öğretti. Biz onu da unuttuk. Daha kendimize bakmadan başkalarında kusurlar aradık.  Kusur bulmak da sevgisizlikten başladı oysa.

Anadolu’da Yunus Emre sevgi demektir. Biz de onu “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” vesilesi ile bir kez daha sevgi, minnet ve rahmetle yâd ediyoruz.

Gelin tanış olalım

İşi kolay kılalım

Sevelim sevilelim

Dünya kimseye kalmaz 

 

İşitin ey yarenler

Aşk bir güneşe benzer

Aşkı olmayan gönül 

Misal-i taşa benzer

 

Hanife GEÇİM
Erciyes Üniversitesi-Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretmeni